loading

Chertanovo, Moscow | Чертаново, Москва

Serevnoye Chertanovo Cultural Centre is at the centre of an experimental, system-built housing district constructed to coincide with the Moscow Olympics in 1980. However where the original building had clarity of organization and use, the strategies of occupation had become disjointed and inefficient. Numerous piecemeal and low quality modifications, including an illegal private flat constructed in the years following the collapse of the Soviet Union, had created a warren of claustrophobic and infrequently used rooms often without any significant natural light and inappropriate for contemporary use. The ambience and material character set an 'institutional' tone reinforced by low budget and dated fixtures and furniture.

Культурный центр Северное Чертаново расположен в экспериментальном жилом микрорайоне, построенном к Олимпиаде 1980 года. Однако там, где изначально здание имело ясную организацию и функциональное зонирование, стратегия использования пространств была нарушена и перестала быть эффективной. Большое количество случайных и низкокачественных модификаций, включая организацию нелегальной квартиры в 90-е годы, создало лабиринт тесных и редко используемых помещений, часто без естественного освещения и не подходящих для современного использования. Атмосфера и материалы оставляли впечатление казённого учреждения, усиленное наличием дешёвой мебели и устаревшего оборудования.

The new proposals harnesses and reinforce the existing qualities of the building with the introduction of an enfilade of genuinely public rooms that are more spatially open, each with generous views to an accessible and landscaped courtyard. These spaces, including a café and small library, link a 200-seat flexible theatre and performance space directly to rehearsal, dance and teaching activity spaces; some quiet and introspective others lively and open. At the front of the building large glazed entrance doors have been reinstated and let onto a well-lit foyer and exhibition space.

Новое предложение подчёркивает существующие достоинства здания, создавая анфиладу просторных общественных комнат, каждая из которых представляет собой открытое пространство с видом на внутренний двор. Эти пространства, включая кафе и небольшую библиотеку, соединены со зрительным залом на 200 человек, а также танцевальным залом и аудиториями для занятий. На главном входе в здание были восстановлены большие стеклянные двери в витраже, привносящие дополнительное естественное освещение в вестибюль и выставочное пространство.

New storage walls with large sliding doors and pendant lighting is used to differentiate spaces within the new organisation clarity of the building; large bespoke elements of furniture are then employed to 'disturb' the spaces in an informal way. The most visible of these, a periodical reading table and bench, welcomes visitors at the entrance.

Новые шкафы с крупноформатными раздвижными панелями для хранения оборудования и реквизита и подвесные светильники помогают дифференцировать пространства внутри новой ясной организационной структуры здания. Крупные элементы нестандартной мебели выполняют функцию неформального «раздражителя» в простых и нейтральных пространствах. Самый заметный из них, стол для периодики со скамьёй, встречает посетителей на входе в здание.

Photographs before our project.

Фотографии здания до начала проекта

go to top