Woodland visitor centre, Surrey | Центр для посетителей ландшафтного парка, Великобритания

Competition, 2016

Our proposal is a simple, yet robust and sculptural form that articulates a strong architectural response to the site context, programme and potential for experiential qualities. Importantly it is unashamedly contemporary in character, confident and yet softly spoken with a singularity in material language and spatial generosity. The building is deliberately located and nestles at the confluence of the 'shaw-like' field boundary and areas of fallow land identified for natural regeneration; it is distinct from the carpark. The most vocal expression of the building are the muscular and vernacular chimney stacks above the entrance (recalling Sir Edwin Lutyens Goddards for example) that create an identifiable landmark and sense of permanence in the manner of an arcadian folly.

The building in context

Site plan

The building massing articulates a clear spatial and organisational hierarchy of three distinct, yet linked volumes. The generously scaled central hall is approached by a secure and welcoming entrance which is adjacent to the large inglenook fireplace that is the focus for the internal spaces. To the West a long counter, staff room, kitchenette and accessible toilet/baby change let on to the space with further ancillary functions beyond. Legibility and diversity in the building character creates more intimately scaled exhibition and meeting spaces accompanied by terraces for events or classes. Closer to the shaw a covered corridor space gives access to efficient and secure stores and flexible toilet layout.

Axonometric showing internal spatial layout

go to top